top of page
Bitwa o Kuchnię

Ptysie z kruszonką.

Zaktualizowano: 14 lut 2020


(ptysie z kruszonką) Ilość 10 sztuk: Składniki na ciasto: 1. 90ml mleka 2. 90ml wody 3. 75g masła 4. Łyżeczka cukru 5. Szczypta soli 6. 3 jajka L

7. 90 gram mąki Składniki na kruszonkę: 1. 75g miękkiego masła 2. 80g brązowego cukru 3. 80g mąki Krem: 1. Śmietanka kremówka 36% 2. Mascarpone 3. Pasta pistacjowa 4. Cukier puder Działanie: W pierwszej kolejności robimy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do misy robota z mieszadłem (wiosło) i mieszamy do połączenia się składników. Po wyciągnięciu z misy, wkładamy kruszonkę pomiędzy 2 arkusze pergaminu i wałkujemy na wysokość 2cm i wkładamy do zamrażalnika. Kolejne składniki: mleko, wodę, masło, cukier i sól wlewamy – wsypujemy do garnka i ustawiamy na kuchence. Jak wszystko się rozpuści i woda trochę odparuje, ściągamy z palnika, wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie i z powrotem na kuchenkę, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i zrobi się tzw. kula. Od razu przerzucamy ciasto do misy miksera i czekamy ok 10-15 minut, aż ciasto wystygnie. Następnie zmieniamy mieszadło miksera z wiosła na ubijające i na małych obrotach mieszamy ciasto wbijając po jednym jajku. UWAGA, W PRZEPISIE SĄ 3 JAJKA, ALE MUSICIE ZOBACZYĆ JAKA JEST KONSYSTENCJA CIASTA PO 2 JAJKU, JEŻELI BARDZO GĘSTA WBIJAMY KOLEJNE JAKO, A JEŻELI LEKKO LEJĄCA, TO POMIJAMY 3 JAJKO. Gotowe Formowanie ptysi: Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i na papierze obrysowujemy 10 kółek, średnica 5cm w zupełności wystarczy. Odwracamy papier do góry nogami, aby obrysowane obręcze nie zostały na cieście. Wkładamy ciasto do rękawa cukierniczego z tylką okragłą i w pozycji prostopadłej do blaszki wyciskamy ciasto do szerokości naszych okręgów. Wyciągamy naszą kruszonkę z zamrażalnika i wycinamy tym samym przyrządem, co obrysowywaliśmy kółka na blaszce takie same okręgi, co nasze kółka i nakładamy je na nasze ciasto parzone  Wcześniej nastawiamy sobie piekarnik na 210 stopni, grzanie góra dół. Wkładamy ptysie do piekarnika i pieczemy 15 minut w temp. 210, następnie NIE OTWIERAJĄC PIEKARNIKA!!! zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy 20 minut. Po 20 minutach wyłączamy piekarnik i czekamy z wyciągnięciem ptysi 15 minut. Po wyciągnięciu ptysi i ostudzeniu, odcinamy górę ptysia, nasz kapturek i wbijamy z ulubionym kremem, owocami itd., nakładać kapturek, kapelusik na wierzch ptysia. Smacznego!!!

410 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page